Innoveren als een Startup: The Game!

“Innoveren als een StartUp” is een serious game waarbij cross-functionele teams van maximaal 5 personen aan de slag gaan met één of meerdere ideeën om nieuwe producten/diensten in de markt te zetten op een lean en agile manier. De teams gaan opereren als een start-up. Gedurende de dag komen zij in aanraking met die aspecten van lean en agile methodes welke van belang zijn om tot goede value proposities te komen. Zij leren de stappen, tools en technieken, maar vooral aspecten als “klantvalidatie”, omgaan met een minimaal budget, tijdsdruk en uiteindelijk een goede pitch uit te werken om meer “funding” te krijgen voor hun idee.

Tijdens de game wisselen we werksessies af met korte seminars, waarin we de teams stap voor stap meenemen in het volgende proces:

 • Visie en Missie achter het idee – Waarom doen we dit? Wat zijn de bewegingen en trends die dit idee voeden? Waar staan we voor als startup en hoe helpt dit om ons idee onderscheidend te maken in de markt? Toepassen van het Visie/Missie Canvas.
 • De Waarde Propositie – welk probleem lossen we op? en voor wie? Wat zoeken klanten in een oplossing? Wat doen we hier al voor? en wat ontbreekt? Toepassen van het Waarde Propositie Canvas.
 • Het Businessmodel – Wat zijn de bouwstenen? Hoe gaan we het probleem oplossen, voor wie en hoe? Toepassen van het Lean Canvas.
 • Leren Valideren – Hoe ga ik mijn eigen ideeën en overtuigingen valideren bij klanten? Hoe kunnen we snel en goedkoop leren of klanten hierop zitten te wachten? Toepassen van het Experiment Canvas.
 • Pitch je verhaal – Hoe breng ik dit verhaal over naar klanten? En naar mensen in de organisatie? Begrijpt de klant het verhaal? Krijg ik funding vanuit de organisatie? Toepassen van het Pitch Canvas.

Ieder team krijgt een startbudget (fictief geld). De teams moeten vervolgens zichzelf organiseren, en zorgen dat er resultaten komen! Ze kunnen hun aannames toetsen bij coaches, klanten, een trendwatcher of een investeerder. En zodoende “gevalideerd” hun idee stapsgewijs ontwikkelen. Maar deze feedback is natuurlijk niet gratis. Er moet dus betaald worden voor advies, feedback & klantinformatie. Teams kunnen ook een oefenpitch doen om zodoende feedback te krijgen op de inhoud en de pitchkwaliteiten. Zo vinden ook de resource beperkingen van een Lean Startup een plek in deze game. Aan het einde van de dag pitcht ieder team voor “investeerders”. Na het juryberaad kent ook de jury een investering toe aan ieder team. De winnaar is het team dat het meeste “geld” heeft opgehaald en het meest heeft geleerd.

Vervolgens wordt er meestal afgesloten met een hapje en een drankje

Doel van deze game van een dag:

 • Leren in de praktijk hoe je lean & agile methodes kunt toepassen aan de hand van relevante uitdagingen
 • Leren en toepassen van verschillende lean & agile tools en technieken die horen bij ideate and validate
 • Enthousiasmeren van de mensen om op deze wijze aan de slag te gaan met innovatie

Resultaat:

 • Een aantal ideeën in een eerste iteratie gestructureerd uitgewerkt naar een pitch
 • Inzicht in de behoeften van de klanten voor de toekomst
 • Diverse uitgewerkte concepten waarmee een volgende stap in het proces gezet kan worden

Meer weten? Interesse? Ik vertel je graag meer, toegespitst op jouw organisatie, wensen en klanten.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.